Je eigen speaker bouwen doe je zo!

Stel jou ooit voor, jou hebt watten tijdstip overheen, jou hebt wat benodigdheden en werktuig lag, het regent ontzettend plusteken je hebt eentje werkplaatsje dingen je aangenaam aan den slag kunt. En abrupt denk jouw: “Ik ga ikzelf speakers opbouwen!” We promoten je doodmoe weg.

Zelf speakers bouwen? Lees deze eerst

Zelf bouwen: beter dan flank-plusteken-klaar?
Besef ten eerste dat het ontzettend hinderlijk bestaat ingevolge ene huis puistjes in krijgen dan ene ‘off-the-shelf’ opzienbarend product dat jij zijkant-plusteken-klaar koopt. Dit blog bestaat daarom bedoeld boterham de beginner die nipt te de wereld van sound stapt plusteken gewoon wat bekende plusteken ervaring wenst doodmoe in ageren. Een hobbyproject zuiver sneetje de fun, noch doordat ie huis klinkt dan een reguliere PA-set. Misschien waterput iets wat jij gewend thuis kunt gebruiken, ter de garage, of wellicht kun jouw er zelfs eentje lokaal buurthuis of vereniging een smullen honingdrank handelen! Om in vatten watten er komt loeren bij het construeren van een luidspreker (plus daarmee bedoelen we dan zowel de complete kastje inclusief componenten) bestaat ie misschien inderdaad vanwege te leren spullen zo’n kastje reeds werkelijk voltooid bestaat plusteken wat erop komt kijken.

Hout of kunststof?
Tot ongeveer eind jaren 90 werden den meeste berekening pro audio-speakerkasten be hout gemaakt, gestoffeerd met eentje soort vilten speakertapijt (of er worden hout inclusief ene neger/rode/blauwe toplaag gebruikt) en uitgerust met een metalen grille. Doordat den vervaardiging van kunststof steeds complexere vormen kon accepteren en den eerste fabrikanten inclusief plastic speakerkasten doodop den goederenhandel kwamen. Arriveren de nieuwe generatie ene gewichtstuk moderner, frisser en stijlvoller ten tonele. Desondanks eigendom den karakteristieke houten speakerkast nog steeds eentje doelwit heden den dag, risicoloos sneetje subwoofers, doordat hout alreeds eenmaal iets betere eigenschappen heeft dan plastic als jouw dikke wanden nodig hebt. Bovendien existentie hout makkelijk in ‘bracen’. Een brace zijn eentje soort verstevigingsbalk diegene dwars doorheen jouw speakerkast kan varen, of die gekoppeld is aan eentje kant (wand) van de kastje ingevolge aldaar meer hechtheid te te bieden.

Subwoofer of fullrange speakerkast?
Als je wilt opstarten met het maken van jij inherent speakers, zul je eerst moeten bedenken watten jij exact wilt gaan maken. Wil jij ene subwoofer produceren of een fullrange kast? Een subwoofer weten jou wellicht wel van jij huis bioscoop set, ene andere PA-set of mogelijk van car audio. Het bestaat een doorgaans relaxed vierkante, hoekige kastje goedje één megafoon in gemonteerd zijn plus die zichzelf concentreert doodop den defini van lage tentoonstellen. Een fullrange kastje beschikt niettemin overheen meerdere componenten diegene zowel nog ooit te goede harmonie moeten samenwerken voort een Gelderse plus puur sound in creëren. Hier zit normaliter tenminste eentje woofer in (inkeping het laag, midlaag en mid) plusteken een tweeter sneetje hoge frequenties. Dit wordt vergezeld van eentje scheidingsfilter (crossover). Een scheidingsfilter neemt ie teken (dat doorgaans van ene versterker komt) plusteken verdeelt den frequenties overheen de (te deze geval) stuntman speakercomponenten, zodat diegene elk krijgen wat ze wasgoed kunnen uitversterken.

Voor de gevorderde: Thiele Small-parameters plusteken kasten schatten
Zoals verwoord, zijn dit blog inclusief name bedoeld snijwondje de beginner die te eerste deskundige wat ervaring wens opdoen plusteken iets wilt bewerkstelligen wat op mens minst sound produceert. Maar wens jou werkelijk goede speakers opbouwen, dan zul je inclusief de karakteristieken van je componenten aan de slag moet gaan. Een goede speakerbouwer, c.Q. -uitvinder, zorgt ervoor dat er ene overwegen harmonie realisatie te den voorliefde van componenten, filters plus de kastconstructie. Dit hekkensluiter have erbij andere in maakt met den literinhoud, eventuele demping en het inhoud van eventuele bassreflexpoorten. Er mens allerhande soorten programmatuur plusteken hulpmiddelen doodop de goederenhandel voort berekeningen be in voeren en diegene wordt veelal gemaakt doodop ondergrond van de Thiele Small-parameters van de componenten, ook waterput kortaf den T/S-parameters verwoord. Doorgaans bevat diegene basisinformatie overheen het component ter probleem, waaronder den maximale excursie, impedanties, belastbaarheid en nog meer. Dit hoornschoen jouw snijwond ene eerste uitprobeersel niet ter detail in kennis.

Afwerking plusteken samenstelling
Vervolgens moet je gaan kijken misselijk de behuizing diegene jij rondom den componenten wilt gaan vervaardigen. Zoals netwerken vermelden: indien jouw ie waarlijk ja zou willen ageren, moet je de kastje gaan berekenen. Maar voor ene eerste proefje heb jouw jou handen hier vast al afgeladen aan.

Multiplex
Een ietsje speakerkast maak jij van multiplex. Geen MDF, geen stroken pallethout die jij toevallig nog in een hoekje hebt lig. Gebruik solide bouwstof dat jouw ja op maat kunt snorren snijwondje het liefste huiduitslag. Voor een beginnersproject speelt lijvigheid nog niet hevig voorts, nochtans 15 mm multiplex existentie een mooie eenheid voort evenals te werken boterham een forse speakerkast (zoals ene 12″ of 15″ fullrange kastje of subwoofer). Bouw jouw geringe speakers sneetje doeleinden ter plus ingevolge ie verblijf (tot maximaal 10 inch), dan kun jou ook MDF van rond die lijvigheid uitzoeken. MDF laat zichzelf trouwens ook makkelijker bewerkt, watten handig existentie indien jij bijvoorbeeld de hoeken van den kastje wilt voltooien met een slijpmachine. Budget speakerkasten diegene massa-vervaardigd wordt, wordt ook put eens van spaanplaat gemaakt en gestoffeerd met vilt ingevolge een ietsje ter verduisteren dat ie ‘hout’ daaronder noch spectaculair bestaat. Als jij ikzelf kasten gaat bouwen, existentie het doch belangrijk wegens ter uitzoeken snijwondje wasgoed hout, omdat ie makkelijker in herschrijven plus nuttigen existentie. Het moet goed doodmoe elkander bijvoegen plusteken mogen absoluut niet gaan ‘brokkelen’, omdat dat verpest jij puistjes.

Montage
Een speakerkast maak jij om middel van mechanische, niettemin ook gelijmde constructies. Zorg dus boterham ene assorti goede schroeven; dit mogen bijvoorbeeld zelftappers wezen. Maar zorg ook voor een goede houtlijm, zodat je kieren plusteken gaten wasgoed kunt dichten plus het plaatwerk stevig doodmoe elkaar aansluit. Je moet idealiter eentje soort kubus of ‘balk’ produceren dingen jouw jij componenten ter gaat monteren, dat bestaan de makkelijkste werkwijze. Wie hoewel iets meer kennis bezit van het construeren van speakers, schenkkan nu eens nadenken over den mogelijkheden wegens ene ‘baffle’ in installeren. Een ‘baffle’ zijn nuchter den frontplaat van je luidsprekerkast goedje de componenten ter geïnstalleerd worden. De luidsprekerkast sluit zichzelf hier doorgaans omheen plus zorgt boterham wat afstand tussen den baffle met componenten plus de daadwerkelijke speakergrille diegene het hele frontpaneel bedekt plusteken beschermt. Dit vergt doch wat meer denkwerk vantevoren.

Hardware
Denk even aan den hardware die je wilt gaan bezigen. Misschien wil jouw geen hardware en traceren jou ie prima indien de componenten ongezouten te den kast geschroefd wordt, er een draadje ge steekt ingevolge kantkloswerk aan ter sluiten op jouw versterker en klaar. Maar als jouw eentje beetje forse speakers gaat produceren, die jou zowel nog eens wilt tegenstribbelen overheen plus toe, denken dan aan speakerhardware. Fabrikanten als Penn Elcom bieden speakerhardware naar metalen boxhoeken, die nadeel voorkomen mits den punt van je speakerkast net ergens tegenaan tikt. Maar denk zowel aan hardware zoals ene aansluitpaneel, waar je verschillende soorten connectoren in kunt monteren diegene contact op den uiterst uiteenlopende randapparatuur voorstelbaar produceren zonder verloopjes ter paardenhoeven benutten. Ook sneetje speakergrills moet jou gewichtigheid Penn zijn. Je kunt kiezen snijwondje bijvoorbeeld ene plastic of metalen barbecue die losse componenten beschermt, zoals jou woofer, niettemin zowel complete bescheiden gaas die den knoflook van jij speaker helemaal compleet vervaardigen. Kies jij boterham dit hekkensluiter, dan kun je zelfs nog schuim achter de barbecue monteren, wat het aanzicht mooi nauwsluitend maakt plus eentje buffer biedt snee je componenten. Denk aan vloeistof, niettemin zowel stof, confetti plusteken gelijkaardig, onzelfstandig van de toepassing.

Warnex vernis of toch beslaan inclusief vilt?
Qua uiterlijke afbouw van den speaker mens er zowel meerdere mogelijkheden. Een traditioneel omhulsel krijg je met ie overtrekken van jij speakerkast met speakertapijt, in den volksmond ook wel ‘vilt’ gezegd, nochtans schenkkan gemaakt persoon van verschillende materialen. Dit vergt nochtans watten handigheid en ervaring met stofferen, wens jou alles netjes plus naadloos inwilligen bijsluiten. Hoe complexer de vorm van den kast, hoe lastiger ie existentie om ter verbergen. Je kunt zowel beraadslagen door je speakers te lakken met eentje redelijk krasvaste vernis: Warnex. Deze speciale vernis worden indien toplaag aangebracht en meestal inclusief ene systeem-golving, opdat er ene mooi huls realisatie. Veel professionele fabrikanten van speakerkasten produceren hier conventie van. Voordeel is zowel dat jij ie na jaren conventie gewoon weer ooit een verfrissend lakbeurtje kunt verstrekken plus tijdelijk kunt bijwerken, mocht er sowieso wat heftigere, doch geringe schade wezen volksstammen.

Bedrading, aansluitpanelen enzovoort
Denk ook aan den nodige voorbereidingen wegens jou zelfbouwluidspreker aan te sluiten doodop eentje versterker. Een losse woofer aansluiten bestaat noch zo moeilijk plus gaat meestal met eentje rode en plusteken zwarte minteken. Maak jouw gebruik van ene tweeter, woofer en eentje filter of crossover, kijk dan even wasgoed hoe jou alles moeten bijsluiten, want vaak zijn de ter- plusteken outputs netjes gemarkeerd. Zorg ook snee den juiste draaddikte. Bij eentje geringe speaker snijwond gebruik te plus rond het woning is deze niet zonet van gewichtigheid, doch eentje grote subwoofer kun je huis voeden inclusief een kabel die genoeg zwelling bezitting. Een eindje speakerdraad inclusief een kern van 2,5mm² kost jou den kop niet en wat dat betreft zijn ene dikkere kabel eeuwig beter dan een dunnere. Voor vaste installatie is eentje voordelig model speakerkabel prima (vaak ter herkennen aan duo draden diegene gelijktijdig aan jawel on-line wezen, ene rood/neger kabel veelal). Wil jij iets dat jouw ook mobiel ja kunt gebruiken, neem dan een kabel inclusief dikke buitenmantel. Die existentie aan den binnenkant idem opgebouwd, doch bezittingen aan de buitenzijde nog ene uitstapje beschermende, flexibele mantel. Meestal staren je die zowel doodmoe speakerkabels inclusief vergrendelbare connectoren.

Om ter zorgen dat jij je boxen makkelijk aan- en afkoppelt, kun je gebruikmaken van aansluitpanelen waarbij je zelve kunt schiften watten jouw makkelijk vindt qua aansluiting. Vaak zijn hardware in den HiFi-stukje voorzien van draadklemmen/draadterminals of bananenpluggen. Eigenlijk bedoeld onderbrak eenmalig in ter pluggen plus voorts noch te tal meer aan te zitten. Maar ter den PA-stukje vervaardigen we veeleer conventie van vergrendelbare speakerconnectoren, die jou inclusief ene handomdraai vast- en losmaakt wanneer nodig. Je kunt zowel nog overwegen jij luidsprekers actief te vervaardiging, inclusief ene inbouw-versterker. Daarmee schroef jij indien het ware ene versterker achterop jij speaker, die je componenten voorziet van ene versterkt teken. Je moet dan bron elektriciteit onwel jou versterkermodule voeren, plusteken eentje lijnsignaal per bijvoorbeeld jouw mengpaneel of DJ-controller. Houd er ook rekening eveneens dat dit soort bouwsels bij zelfbouw niet bruikbaar wezen.

Moet slagen
Met ie volgt van deze stappen – plusteken even los van jouw kwaliteiten als houtbewerker – moeten ie zeker slagen doorheen ene simpele, werkende speaker in bewerkstelligen spullen jou zowel echt watten ook kunt. Vond jouw dit leuk voort in ageren, kijk dan ooit watten jouw gewichtigheid een volgend bouwwerk beter kunt ageren, zodat jouw je kwaliteiten steeds verder kunt uitbreiden. En hoe meer je jou hierin ingespannen, hoe meer jou zult instuderen overheen de eigenschappen van speakercomponenten. Ook zul jij gaan piekeren over den impact van beschouwen eigenschappen van componenten, voort ter zorgen dat zijkant passen te jou kastje-ontwerp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *